Μικρό vs Μεγάλο διαμέρισμα

by Γιώργος ΛιάσκαςΜπορεί με μια πρώτη ματιά ένα μεγάλο διαμέρισμα να υπερτερεί έναντι ενός μicro apartment.

Ισχύει πραγματικά όμως κάτι τέτοιο;


Πριν αρχίσουμε την σύγκριση και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, ας φανταστούμε ότι σε κάθε ένα από αυτά τα διαμερίσματα κατοικεί από ένα ζευγάρι.


Ξεκινάμε;


1. Επιφάνεια

area

Προφανώς και δε μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Το μεγάλο διαμέρισμα θα είναι πάντα μεγαλύτερο από ένα μικρό διαμέρισμα.


μicro apartment: -

Μεγάλο διαμέρισμα: +2. Αποθηκευτικοί χώροι

micro-apartment

Σκεφτείτε, ακόμα κι αν το διαμέρισμά σας δεν είναι πολύ μεγάλο, πόσοι χώροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Πόσα πράγματα έχετε παραχωμένα, άναρχα, κάτω από το κρεβάτι σας, πίσω από τις πόρτες ή οπουδήποτε αλλού σας δίνετε η δυνατότητα αποθήκευσης. Τώρα δείτε στην φωτογραφία πως το μicro apartment έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλοι του οι χώροι να είναι ωφέλιμοι και να λειτουργούν ως αποθηκευτικοί.


μicro apartment: +

Μεγάλο διαμέρισμα: -3. Μηνιαία έξοδα συντήρησης

calculator-expenses

Θέρμανση, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, κοινόχρηστα.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να μπορέσει να καταλάβει πόσο οικονομικότερο είναι ένα μικρό διαμέρισμα σε σχέση με ένα μεγάλο. Χρειάζεται λιγότερο πετρέλαιο για να ζεσταθεί, λιγότερο νερό για να καθαριστεί, λιγότερο ρεύμα για να φωταγωγηθεί και για να παραμείνει δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά προφανώς και λιγότερα κοινόχρηστα λόγω των λίγων του τετραγωνικών.


μicro apartment: +

Μεγάλο διαμέρισμα: -4. Χρόνος καθαρίσματος

cleaning

Πόση ώρα παίρνει το καθάρισμα του διαμερίσματός σας και πόσο λιγότερο χρόνο φαντάζεστε ότι θα σπαταλούσατε στο καθάρισμα ενός πολύ μικρότερου διαμερίσματος, ας πούμε 25τ.μ.;


μicro apartment: +

Μεγάλο διαμέρισμα: -5. Κόστος αγοράς/ανακαίνισης

money-euros

Υπάρχουν μικροί χώροι προς αγορά, με κόστος ακόμα και κάτω των 10.000 €. Για χώρους όμως 70, 80, 90, κλπ τετραγωνικών τα 10.000 €, για την απόκτησή τους, ανήκουν σε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Για εκείνους που ήδη έχουν τέτοιους μικρούς χώρους, το κόστος μιας πλήρους ανακαίνισης δεν συγκρίνεται επ' ουδενί με το κόστος μιας πλήρους ανακαίνισης ενός μεγάλου διαμερίσματος καθώς είναι κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μικρότερο.


μicro apartment: +

Μεγάλο διαμέρισμα: -6. Κατοικίδια

pets

Πολλοί συνάνθρωποί μας απολαμβάνουν την συντροφιά ενός κατοικιδίου. Έτσι κι αλλιώς το κατοικίδιο δεν μετράει την αγάπη με τα τετραγωνικά. Την μετράει με τις πράξεις.


μicro apartment: +

Μεγάλο διαμέρισμα: +


Και ο νικητής είναι…


130 προβολές