Και εγένετο φως – Τεχνητός φωτισμός

Για τον φυσικό φωτισμό θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή, μιας και δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε σε ένα υφιστάμενο διαμέρισμα. Ο τεχνητός φωτισμός από την άλλη πλευρά, ο οποίος δεν έχει περιορισμούς, είναι κάτι που θα χρειαστεί να σκεφτούμε πολύ σοβαρά σε μια έξυπνη ανακαίνιση.


Όταν ο ήλιος δύει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στο διαμέρισμά μας είτε για πρακτικούς είτε για αισθητικούς λόγους.


Τις περισσότερες φορές όμως, μπαίνοντας σε ένα διαμέρισμα, τί είναι αυτό που βλέπουμε;

Σε κάθε δωμάτιο κι από ένα κρεμασμένο, από την οροφή, καλώδιο που στο κάτω άκρο του «φιλοξενεί» ένα, κάποιο, φωτιστικό.Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό. Αντιθέτως. Υπάρχουν πολλά καλόγουστα, φωτιστικά οροφής. Το πρόβλημα είναι ότι τοποθετούνται, σχεδόν πάντα, τυχαία, στον χώρο.


Η σωστή χρήση του τεχνητού φωτισμού είναι αναγκαία για να μην μας κουράζει το ίδιο το διαμέρισμά μας όταν ο ήλιος μας χαιρετά, το βράδυ.


Κατά την μελέτη φωτισμού ενός χώρου, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες που εξετάζονται. Αυτές είναι του φωτισμού εργασίας, του περιβάλλοντος φωτισμού και του φωτισμού ανάδειξης.


Ας τις δούμε ώστε να μπορέσετε να πάρετε ιδέες και για το δικό σας διαμέρισμα. Μικρό ή μεγάλο.


Φωτισμός εργασίας (Task Lighting)

Αναφέρεται στον φωτισμό που βοηθάει να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.

Το φωτιστικό διαβάσματος δίπλα σε μια πολυθρόνα. Το φωτιστικό κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Το φωτιστικό στον καθρέπτη του μπάνιου ή και το φωτιστικό οροφής πάνω από την τραπεζαρία.

Όλα τα παραπάνω εμπίπτουν στην κατηγορία του φωτισμού εργασίας.


Περιβάλλων φωτισμός (Ambient Lighting)

Είναι ο φωτισμός που καλύπτει το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο ποσοστό του χώρου.

Σειρές από σποτ οροφής. Απλίκες τοποθετημένες περιμετρικά του δωματίου. Τα προαναφερθέντα είναι παραδείγματα περιβάλλοντος φωτισμού.

Φωτισμός ανάδειξης (Accent Lighting)

Είναι ο φωτισμός που τοποθετείται για αισθητικούς λόγους και για να τραβάει την προσοχή.

Απαλό φως πάνω σε μια κολώνα. Ο κρυφός φωτισμός περιμετρικά της οροφής γυψοσανίδας. Σποτ που τονίζει κάποιο αντικείμενο. Όλα είναι περισσότερο ανάδειξης παρά «λειτουργικός» φωτισμός.

Οι παραπάνω κατηγορίες βέβαια, δεν είναι απόλυτες και μπορούν να συμπληρώσουν ή να συνδυαστούν η μια με την άλλη. Παραδείγματος χάριν, ο προαναφερθείς φωτισμός ανάδειξης περιμετρικά μιας οροφής γυψοσανίδας μπορεί να είναι ταυτόχρονα και επαρκής περιβάλλων φωτισμός.Γιώργος Λιάσκας - μicro apartments80 προβολές